Ze života kalousů

Vítáme vás na stránkách věnovaných online přenosu z hnízdění kalousů ušatých!

Pro zobrazení tabulky událostí použijte displej s větší šířkou.

Kalousi ušatí patří u nás mezi poměrně hojné sovy. Přesto je jen málokdo zná – v noci je nevidíme a přes den využívají své dokonalé maskovací zbarvení. Tyto sovy hnízdí obvykle ve starých vraních a stračích hnízdech, ale na Břeclavsku začali kalousi před lety využívat i budky, které jsme připravili pro poštolky. Umístili jsme proto do jedné z nich kameru a díky tomu můžeme společně s vámi sledovat průběh jejich hnízdění.

Mgr. Libor Opluštil

Český svaz ochránců přírody Břeclav

Kontakt: info@budkyonline.cz


Zpracování webových stránek:

Filip Opluštil

Kontakt: postmaster@budkyonline.cz

27.2.2019 - Dnes jsme instalovali speciální budku s kamerovým systémem. Vyměnili jsme původní plastovou budku za novou dřevěnou a dovnitř nasypali dřevěné štěpky.

27.2.2019 - Ještě dnes večer přiletěla samice kalouse do budky a vydržela v ní asi 40 minut, bohužel se nám to ale nepodařilo pořádně zachytit. To vypadá nadějně!

1.3.2019 – Samice si po setmění přilétá každý večer budku nakrátko prohlédnout.

4.3.2019 – Samice dnes zůstala v budce poprvé i přes den – brzy by tedy mohla začít snášet!

9.3.2019 – Při opravě kamerového systému vyletěla samice z budky. Ukázalo se přitom, že sedí na první vejci, které ale pravděpodobně snesla už předešlý večer. Mládě by se mělo vylíhnout kolem 5. dubna.

10.3.2019 – Samec předává samici uloveného hraboše.

10.3.2019 - Samice snáší vejce obden. Sedí na nich ale od začátku, takže mláďata pak mají mezi sebou vždy dvoudenní věkový rozdíl.

11.3.2019 - Jak je vidět, samice si jarního sluníčka dokáže užít.

13.3.2019 - Samice na krátkou dobu opustila budku a na záběru je vidět, že snůška je už trojkusá.

14.3.2019 - Dnes večer musela samice hájit hnízdo před útokem další sovy. Je vidět, že pod sebou má stále jen 3 vejce.

15.3.2019 - V noci na pátek snesla samice čtvrté vejce.

16.3.2019 - Vajíčka je třeba udržovat v teple.

16.3.2019 - Samec přinesl samici do budky hraboše.

17.3.2019 - Samice večer na chvíli vyletěla z budky a díky tomu je vidět, že v hnízdě je už 5 vajec.

Samec předává potravu (zpomaleno 3x).

Kuk! Vím o vás!

24.4. Snůška je stále pětikusová, více vajíček už tedy nejspíš nebude. Samici teď čeká zahřívání vajíček, zatímco samec jí musí zajistit potravu a chránit hnízdo před vetřelci (dnes jsme pro jistotu nastříkali na patu stromu s budkou prostředek, který svou vůní odpuzuje kuny).

13.5. - Kalousí rodina se postupně rozrůstá – samice na chvíli odletěla a konečně je tak vidět, co pod sebou už několik dní schovává. Nejmenší mládě se vyklubalo dnes večer a jeho sourozenci tedy přišli na svět 9/5 a 11/5.

18.5. Samice v těchto dnech pod svým tělem zahřívá mláďata a kromě občas vykukujících hlaviček toho moc vidět není. Dnes večer se nám ale podařilo zaznamenat, když na chvíli odlétla. A jak je vidět, vylíhlo se už všech pět mláďat! Mladí kalousi se bez samice drží v teplotní pyramidě a zahřívají se navzájem.

20.5. Hraboše a myšice, které do hnízda přináší samec, trhá samice na malé kousky a krmí jimi mláďata. Větší mláďata se už pokoušejí spolknout větší kusy, později dokáží slupnout najednou i celého hraboše.

20.5. Kalousí samice přes den stále zahřívá mláďata, dvěma nejstarším už se otevírají oči a postupně se jim mění bílé prachové peří v tzv. šedý šat mladých.

20.5. Dvoudenní rozdíl mezi mláďaty je na nich dobře vidět. Mezi nejmladším a nejstarším je 8 dní.

22.5. Samice přinesla malou myš, nejstarší mládě si ji pohotově převzalo a myšku během chvíle spolklo.

23.5. Běžné potravy – hrabošů – je v okolí hnízda málo nebo se je kalousům nedaří ve vysoké trávě a vzrostlém obilí ulovit. Proto se snaží jako náhradní potravu lovit alespoň malé pěvce nebo jejich vylétlá mláďata.

23.5. Potravy je v okolí nedostatek a mláďata se hladově vrhají po každé kořisti, kterou jim samice do hnízda přinese. V budce jsou už bohužel jen 4 mláďata, nejmladší zmizelo. Pravděpodobně uhynulo hladem a ostatní sourozenci jej snědli. Přežijí jen ti nejsilnější, tak to v přírodě chodí.

23.5. Samice zatím zůstává s mláďaty, schovává pod křídly a pročesává jim peří. Sleduje pokroky zvědavých mláďat, ale moc si s malými neposedy asi neodpočine. Trpělivě čeká na setmění, aby mohla vyrazit na lov a mláďata nakrmit.

25.5. Rozdíly mezi mláďaty jsou velké, nejmladší je oproti svým třem sourozencům výrazně menší. Nedokáže se v boji o potravu dostatečně prosadit a navíc v tomto věku ještě potřebuje, aby jej samice krmila kousky natrhané kořisti. Ta ale musí spolu se samcem venku hledat potravu, které je v této době bohužel velký nedostatek. Nemá proto na péči o nejmenší mládě dost času a čtvrté mládě tak ve vývoji zaostává.

25.5. Dnes ráno v 7.30 je bohužel zřejmé, že nejmladší mládě uhynulo. Samice sedí ve vletovém otvoru budky a jsou z ní vidět jen ocasní pera. V hnízdě tak zůstávají tři nejstarší mláďata. Budeme jim držet palce!

26.5. Dnes dostala mláďata kroužky, změřili jsme je a zvážili (195g, 150g a 120g). Jsou v celkem dobré kondici. Samice už s nimi v hnízdě nezůstává, ale sleduje dění kolem budky z vedlejšího stromu. Na kroužkování jsme pozvali partnery projektu a další soví nadšence, kteří si mláďata kalousů mohli zblízka prohlédnout a dozvědět se o nich několik zajímavostí. Zvláště pro děti to byl nezapomenutelný zážitek.

Při sobotní ukázce jsme okroužkovali mláďata kalousů ze dvou budek - v jedné byla čtyři odrostlejší mláďata ve věku 17-23 dní a ve druhé (z budky s kamerou) byla 3 mláďata 14, 16 a 18 dní stará. Popovídali jsme si o tom, jak kalousi žijí a co mláďata čeká v dalších dnech a na závěr jim popřáli hodně štěstí :).

27.5. Proč kroutí mláďata hlavou? Mláďata v budce dospívají a zvědavě pozorují vše, co je kolem nich. Přitom pohybují hlavou ze strany na stranu nebo jí různě krouží. Tyto pohyby jim usnadňují zaostřit zrak na blízké předměty.

31.5. V budce je vidět několik podlouhlých šedavých válečků. Jsou to vývržky, které sovy pravidelně vyvrhují. Jsou tvořeny srstí, peřím a kostičkami, které sovy nejsou schopny trávit.

1.6. Co s nalezenými mláďaty? Mladí kalousi opouštějí hnízdo ve věku, kdy ještě nemají zcela dorostlé peří. Rozptýlí se po okolních větvích a keřích a snaží se tak vyhnout tomu, že je predátoři (např. kuna) v hnízdě překvapí a zabije všechny najednou. Proto když najdete v přírodě na zemi vylétlou malou sovu, která není zraněná, dejte ji na větve nejbližšího stromu nebo keře, rodiče si ji najdou a dokrmí.

3.6. O hnízdění našich kalousů vznikla krátká reportáž, kterou odvysílala televizní stanice TV Barrandov ve svých zprávách 3.6.2018. Děkujeme všem zúčastněným za spolupráci!

5.6. V noci opustilo budku nejstarší mládě (ve věku 28 dní) a v hnízdě zůstávají jeho dva mladší sourozenci.

5.6. V okolí hnízda posekali louky a kalousům je tak lépe dostupná jejich obvyklá potrava – hraboši polní. Jednoho z nich si mládě právě převzalo od rodičů a odložilo v budce na pozdější dobu. Jak je vidět, hladem už netrpí.

6.6. Z budky vylétlo druhé mládě (ve věku 27 dní). Mláďata jsou ještě pokrytá zbytky prachového peřím, ale letky se jim zdárně prodlužují. Dokáží už proto bez problému doplachtit na zem a vyšplhat do bezpečí na nejbližší keř.

7.6. Třetí mládě to samo dlouho nevydrželo a ve svých 26 dnech se vydalo do světa. Rodiče teď budou vylétlá mláďata ještě několik týdnů dokrmovat, než se naučí sama lovit potravu. Přejeme jim hodně štěstí!








Na projektu spolupracují

zabezpečkovačky.cz